22 Şubat 2007 Perşembe

Netteki blog siteleri, gelir paylaşım sistemiyle yazarla birlikte kazanacak

Sanal günlük olarak tanımlanan blog'lar, gelir paylaşım sistemiyle artık yazı gönderenlere de para kazandırıyor. Blog yazarları ayda 1750 YTL'ye kadar para kazanabiliyor. Yurtdışındaki blog siteleri girişimcisine aylık 140 bin dolara kadar gelir sağlıyor.

Dünyada her geçen gün popüleritesi artan sanal günlük; yani "blog siteleri" yeni bir gelir kapısı oldu.
İnternet arama motoru Google'da 5 milyon kez tıklanan blog'lar Türkiye'de girişimcilerin iştahını kabarttı. Pilli.com ve Onpunto gibi blog siteleri, eğlenceyi paraya dönüştürme fırsatı sunuyor. Blog siteleri politika, teknoloji, yemek gibi konularda yazılar yazan yazarlarına reklam gelirlerinden pay veriyor. Gelir paylaşım sistemi sayesinde bir blog yazarının aylık geliri 50 YTL ile 1750 YTL arasında değişiyor.
Gelir paylaşım sistemi ile Türkiye'de "Blog köleliğine" son vermek fikriyle yola çıktıklarını söyleyen Onpunto.com Yayın Yönetmeni Ümit Aslanbay, "Şimdiye kadar insanlar yazıyor, başkaları para kazanıyordu. Şimdi yazdıklarının karşılığını almak üzere bir sistem gelişiyor. Bu henüz bir başlangıç" diyor.
Türkiye'de yazarları ile reklam gelirlerini paylaşma sistemini ilk başlatan blog sitesi Pilli.com'un ortaklarından Hasan Yalçınkaya ise "Blog mecrası Türk reklam verenler tarafından henüz keşfedilmediğinden blog yazarları şu an cüzi paralar kazanıyor. Ancak pazarda büyük potansiyel var. Hızla gelişeceğini tahmin ediyoruz. Martta 4 siteyle aylık 300 dolar gelir sağlarken şu anda bu rakam 9 site için 1700 dolara kadar çıktı" diyor.
Yalçınkaya, 90 bin üyesi olan Pilli.com gibi çok okunan sitelerin yurtdışında aylık kazançlarının 130-140 bin dolar arasında değiştigini vurguluyor.


Pilli.com'dan ücretsiz site
Bünyesinde, 22 dakika.org, ucandaire.org, 10 marifet.org, yenimecra.org, bildirgec.org, hafif.org, 3ayak.org, torpilli.com, zamazing.org olmak üzere 9 siteyi barındıran Pilli.com, gelirinin yüzde 70'ini yazarlarına veriyor. Pilli.com'un aylık geliri 1700 YTL'ye kadar çıkıyor. Bu 9 siteden herhangi birine üye olan herkes yazı yazabiliyor. Yazı, "düzgün Türkçe" veya "ilginç içerik" gibi kriterlere uyup onay alırsa yayınlanıyor.
Pilli.com'a ayrıca site kurarak da katılmak mümkün. İsteyenlere ücretsiz olarak site kurduklarını belirten Yalçınkaya, "Sitenin tasarımını, ismini, logosunu herşeyini biz yapıyoruz. Geriye sadece siteyi yönetmesi kalıyor. Bizim için önemli olan sitenin içeriği ve yöneticinin düzenli olarak oraya yazı yazması" diyor.

Manşet patlatana 200 YTL ödül
Eylülde Doğan Online çatısı altında kurulan Onpunto.com, manşete çıkan yazının yazarına 200 YTL ödül veriyor. Yine editörler, beğendikleri her yazıya 50 YTL veriyor. Bunun yanı sıra Onpunto.com uygulamaya koyduğu puan sistemi ile en çok okunan, en çok yazan ilk 3 kişiye her ay toplam 1750 YTL ödül veriyor. Ümit Aslanbay, "Biz manşetler atmaya, kısa kısa haberler ve bloglar koymaya, bunları resimlemeye, yani üretilene para öderken, bir yandan da deyim yerindeyse ambalajlamaya, okuyuculara 'bunu okuyun' diye sunmaya başladık. Bu bildiğim kadarıyla dünyada bir ilk" diyor. Onpunto, çok yakında siteye alınan reklamların gelirlerini de üyeleriyle paylaşmaya başlayacak. Böylece 6-7 bin olan günlük ziyaretçi sayısının artırılması hedefleniyor.

35 milyon kişi blog'larda yazıyor
*Blogların dünyada 19.6 milyon üyesi var. 2 yıl içinde bunun 26 milyona çıkacağı öngörülüyor.
*2005'te Google'da Türkçe sayfalarda "blog" kelimesi 65400 kez yer alırken, 2006'da bu sayı 5 milyona ulaştı.
*Dünyada 35 milyon kişi her gün ortalama 3.5 saatini blog'larda geçiriyor.
*Video paylaşım sitesi YouTube da gelirlerini kullanıcılar paylaşacağını açıkladı. Videolardan hemen önce 3 saniyeyi geçmeyecek reklamlar koyulması planlanıyor.
*7 ay önce kurulan Milliyet gazetesinin blog sitesine bugüne kadar 5332 blog yazarlığı başvurusu yapıldı. Bunların 1032'si kabul edilirken toplam 20331 blog gönderildi.

Hiç yorum yok: